Kokkini Hani, Heraklion

Μετά την υποτίμηση του Μαρκεζίνη το 1951, η Ελλάδα άρχισε να αναπτύσσεται ταχύτατα με ρυθμούς 8% ετησίως. Έμοιαζε με την σημερινή Κίνα, για την Ευρώπη εκείνης της εποχής.

Μέχρι την δικτατορία είχε δημιουργηθεί ακόμη και βαριά βιομηχανία, χαλυβουργία, ναυπηγεία, διυλιστήρια πετρελαίου, κλωστοϋφαντουργία, βιομηχανίες ηλεκτρικών συσκευών, μέχρι και αυτοκίνητα κλπ.

Στο τέλος της δικτατορίας με την μεγάλη πετρελαϊκή κρίση ανέβηκε ξαφνικά ο πληθωρισμός στο 20%, ένδειξη ότι η Ελληνική οικονομία άρχισε να χάνει σε παραγωγικότητα. Διότι και η δικτατορία με άλλοθι την ανεργία, ακολούθησε την ίδια πολιτική του πολιτικού συστήματος και φόρτωνε τις δημόσιες επιχειρήσεις και τον στενό δημόσιο τομέα με υπεράριθμους υπαλλήλους.

Η αρχή της αποβιομηχάνισης της χώρας άρχισε την μεταπολίτευση.

Η κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή αντί να μηδενίσει τον πληθωρισμό, επι 7 χρόνια τον έσερνε στο 20% και πάνω. Επιπλέον έβαζε και αγορανομική διατίμηση στα προϊόντα, τα τραπεζικά επιτόκια ανέβηκαν στο 25% και το κόστος του χρήματος έγινε απαγορευτικό για την βιομηχανία και βιοτεχνία. Το αποτέλεσμα  ήταν, ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας να γίνει οικονομικά προβληματικό.

Επίσης κρατικοποίησε την Ολυμπιακή το συγκρότημα Ανδρεάδη τις συγκοινωνίες και περίπου το 60% του ΑΕΠ το παρήγαγε ο δημόσιος τομέας, που δεν οργανώθηκε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά αφέθηκε στον αυτόματο πιλότο.

Τέλος ήταν ο Α.Παπανδρέου που ξόδεψε μερικά δισεκατομμύρια στις προβληματικές, μετά τις έκλεισε και έκανε όλους τους εργαζόμενους σε αυτές δημόσιους υπαλλήλους. Ετσι δημιούργησε προηγούμενο και οι εργαζόμενοι σε όλες τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες είχαν σαν σκοπό την εκδίωξη των εργοδοτών τους και την «κοινωνικοποίηση» της επιχείρησης, έτσι ώστε να γίνουν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και να μην δουλεύουν. Εφάρμοσε τον «τρίτο δρόμο προς τον σοσιαλισμό» και κατάργησε κάθε ιεραρχία έλεγχο και αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα.

Έτσι μοιραία φθάσαμε στην αποβιομηχάνιση της χώρας , το δυσθεόρατο δημόσιο χρέος 100% του ΑΕΠ και σε έναν τεράστιο και ανεξέλεγκτο δημόσιο τομέα με στρατιές αργόμισθων καλοπληρωμένων υπαλλήλων.

Το 1981 μετά την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (την τότε ΕΟΚ), μπήκε στην ελληνική νοοτροπία κάτι καινούργιο. Αυτό ήταν το θέμα των επιδοτήσεων. Οι επιδοτήσεις λοιπόν απομάκρυναν τον κόσμο από την αγροτική παραγωγή σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα και τα τρόφιμα»

Από τότε η χρεοκοπία ήταν προδιαγεγραμμένη .Μπήκαμε στο Ευρώ σχεδόν ανώδυνα όπου και βοήθησε πολύ η άνοδος του χρηματιστηρίου το 1999. Το ευρώ αποδείχθηκε ένα πολύ σκληρό νόμισμα από αρχική ισοτιμία με το δολάριο 0.9 έφθασε στο 1,3 του δολαρίου. Η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ με πολύ χαμηλή ισοτιμία 340 δρχ ανά ευρώ, ενώ θα έπρεπε να μπει με 700 δρχ ανα ευρώ. Αλλά δεν ήταν δυνατόν να γίνει αυτό, διότι δεν θα καλύπταμε το κριτήριο του πληθωρισμού εάν κάναμε τέτοια υποτίμηση πριν μπούμε στο Ευρώ.

Με τόσο ακριβό ευρώ, οι λίγες παραγωγικές επιχειρήσεις που είχαν μείνει στην χώρα, δεν μπορούσαν να ανταγωνισθούν τα εισαγόμενα προϊόντα και έφυγαν για γειτονικές χώρες (Βουλγαρία Ρουμανία Αλβανία κλπ). Έτσι η χώρα δεν παρήγαγε τίποτε στο ισοζύγιο πληρωμών. Δημιουργήθηκε έτσι ένα τεράστιο έλλειμμα και ένα μεγάλο μέρος της ανεργίας το απορροφούσε το δημόσιο με διορισμούς, στρατιές υποαπασχολουμένων υπαλλήλων στο δημόσιο, με μηδενική απόδοση και παραγωγικότητα, και που πληρωνόντουσαν με τα δανεικά του κράτους από τις αγορές.

Με λίγα λόγια η Ελλάδα, διαχρονικά, ό,τι καλό και μεγάλο διέθετε σε βιομηχανία και εμπόριο "φρόντισε" με διάφορους τρόπους να το απαξιώσει, να το καταστρέψει, και να το διώξει σε άλλες χώρες της περιοχής των Βαλκανίων.

Αποτέλεσμα: Το 2010 μπαίνουμε στα Μνημόνια με δημόσιο χρέος 123% επί του ΑΕΠ.

Μετά από 10 χρόνια "μνημονίων" το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει το 183% επί του ΑΕΠ.

Υπολογίζεται ότι λόγω του πλήγματος που δέχεται και ο τουριστικός τομέας ως αποτέλεσμα της πανδημίας του COVID-19 και του lockdown, μέχρι το τέλος του 2020, το δημόσιο χρέος θα έχει φτάσει ή ακόμα και θα ξεπεράσει το 200% επί του ΑΕΠ.

Ο τουριστικός τομέας σήμερα θεωρείται πλέον η πιο σημαντική βιομηχανία της χώρας και θα πρέπει να προστατευτεί.

Παρόλα αυτά, συνεχώς ακούμε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις από την μεταπολίτευση και μετά, μόνο Success Stories.

 

 

Pin It

Comments powered by CComment

Share This

User LoginNot registered yet?

Join the system.

Create an account
2862933
Today
Yesterday
This Week
This Month
Last Month
834
2671
6056
83926
93232

Your IP: 18.215.33.158
27-10-2020 15:00
Go to top