Kokkini Hani, Heraklion

Συρρίκνωση της οικονομικης δραστηριοτητας

Στην Ελλαδα η επιβολή των αποκαλούμενων μνημονίων τα οποια δεν εχουν απολυτως κανενα σχεδιο για την αναδιαρθρωση της ελληνικης οικονομιας, έφεραν ένα οικονομικό ολοκαύτωμα στην χωρα μας και οι πολιτικες της απαλλοτριωσης και της λεηλασιας που υπεστει η Ελλάδα, έφεραν την συρρίκνωση της οικονομικης δραστηριοτητας. Αυτό που σήμερα αποτελεί μια πραγματικότητα.

Τα ”μνημονια” τα οποία στην πραγματικότητα αποτελούν μια άνευ προηγουμένου οικονομική εκμετάλλευση της χώρας μας σε οφελος της Γερμανιας, οπως τελικά διαφαίνεται, ειχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθως οπως δειχνουν (και επεται συνεχεια) και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η χωρα μας εχει εμπλακει στον ιστο της δημοσιονομικης επιτροπειας (Fiscal Kommissar), για πολλά χρόνια ακόμη και όπως είναι φυσικό με ενα αβεβαιο μελλον.
Εκτός από τον οικονομικο πολεμο, ο οποίος ασκείται μεταξύ των κρατών, στην Ελλάδα ασκείται και οικονομική τρομοκρατία από διακρατικούς θεσμούς, όπως για παράδειγμα είναι το ΔΝΤ και η ΕΕ και που βασικος τους στοχος ειναι η διατάραξη της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ενός κράτους.

Μετατροπή της Ελλάδας σε αέναη «αποικία χρέους».

Κατάσταση, που ξεκίνησε το 2010 με την ένταξη της χώρας στα Μνημόνια και που μέχρι και σήμερα έχει εξαθλιώσει την ελληνική κοινωνία, διέλυσε την όποια οικονομική βάση της και άνοιξε τους «ασκούς του Αιόλου» για τα μείζονα εθνικά θέματα.

Πρόκειται για την πλήρη κατοχύρωση των συμφερόντων των δανειστών-τοκογλύφων και της παράλληλης απουσίας κάθε ουσιαστικής αναπτυξιακής πρόνοιας για την χώρα και αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Είναι η οριστική επικύρωση μιας ανελέητης πολιτικής, που θα οδηγήσει για πολλές δεκαετίες στην αφαίμαξη κάθε αναπτυξιακής δυνατότητας της Ελλάδας, με στόχο την εκποίηση όλου του εθνικού της πλούτου μέσω του Υπερταμείου. Παράλληλα, εκποιείται και η ιδιωτική περιουσία της πλειονότητας του Λαού «αντί πινακίου φακής», μέσω της πώλησης όλων των «κόκκινων δανείων» σε ξένα funds και της επίσπευσης χιλιάδων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Οι πολιτικές αυτές, οδήγησαν την Ελλάδα στο «βάραθρο» και σε αναπτυξιακή «πανωλεθρία».

Με την τελευταία συμφωνία ρύθμισης του χρέους, δεν υπήρξε ουσιαστική ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων γι' αυτό καθόλη την προηγούμενη περίοδο. Απαλείφθηκε και η γαλλική πρόταση της ρήτρας ανάπτυξης, που είχε συμπεριληφθεί στις αποφάσεις του προηγούμενου Eurogroup (τρίτη αξιολόγηση), σύνδεσης, δηλαδή, της πληρωμής του χρέους, με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης. Επισημαίνεται, ότι αυτή η πρόταση, το «γαλλικό κλειδί», όπως είχε αποκληθεί, είχε γίνει αντικείμενο πανηγυρισμών από την κυβέρνηση ως μεγάλη κατάκτηση, οφειλόμενη, μάλιστα, στην «διαπραγματευτική δεινότητά» της.

 

Διόγκωση του χρέους

Είναι βέβαιο ότι επί της ουσίας αυξάνεται το δημόσιο χρέος και επιβαρύνει επιπλέον την οικονομία. Η πορεία του δημοσίου χρέους τα μνημονιακά χρόνια, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Από 280 δισ. το 2009 έχει αγγίξει τα 330 δισ. το 2018.

Η δε αναλογία του δημόσιου χρέους επί του ΑΕΠ, από 123% τον χρόνο της εισόδου της Ελλάδας στα Μνημόνια, κατά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου είχε εκτιναχθεί στο 185%.  Πηγή: Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.)

Η ψήφιση και η αποδοχή από την Ελλάδα των μνημονίων, οδηγησαν στην πλήρη αφαίμαξη της ρευστότητας, και συνέπεια αυτού στην πλήρη αδυναμία του δημοσίου να προχωρήσει σε εκτέλεση μεγάλων έργων, αλλά και στο να επιμεληθεί της συντήρησης των υποδομών της χώρας, που ήδη παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα.

 

Υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση

Παράλληλα, η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των μεσαίων στρωμάτων και σε οτιδήποτε κινείται ακόμα παραγωγικά, «σκοτώνει» την «ελπίδα» μιας αναπτυξιακής αντιστροφής της σημερινής κατάστασης και της εξόδου της Χώρας από την κρίση.

Είναι πανθομολογούμενο από τους σοβαρούς οικονομικούς αναλυτές, αλλά και από τις αναλύσεις των υπεύθυνων οικονομολόγων του ΔΝΤ, ότι ο μνημονιακός οδοστρωτήρας των τελευταίων ετών ήταν καταστρεπτικός για την Ελλάδα, αφού αντικειμενικά δεν υπήρξε, η παραμικρή πρόνοια για την ανάπτυξη της οικονομίας. Αντίθετα, η εσωτερική υποτίμηση που ακολουθήθηκε, είχε καταστρεπτικά αποτελέσματα για την Ελλάδα.

Το ΑΕΠ μειώθηκε. Η ανεργία αυξήθηκε. Η πιο μορφωμένη ελληνική γενιά μετανάστευσε και εντάχθηκε στις οικονομίες της Δύσης. Οι εργασιακές σχέσεις διαλύθηκαν. Οι νέοι μισθοί είναι μισθοί πείνας κ.λπ. Όλα αυτά αποτυπώνουν ανάγλυφα την πολιτική «ακρωτηριασμού», που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα.

 

Επικοινωνιακό αφήγημα

Η επιχειρηματολογία των δανειστών, αλλά και όλων των ελληνικών μνημονιακών κυβερνήσεων κατά την λήψη αυτών των ανελέητων και καταστρεπτικών αυτών μέτρων, ήταν ότι αυτά λαμβάνονταν με στόχο την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, κάτι το μοποίο θα είχε θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας.

 

Σύγχρονη αποικία χρέους

Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν μαθηματικά στην οριστική μετατροπή της Ελλάδος από «ισότιμη χώρα της ΕΕ», σε μια σύγχρονη «αποικία χρέους» του γερμανικού οικονομικού εθνικισμού, που ηγείται της ΕΕ.

Πέραν όμως της οικονομικής συντριβής της και των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, η Ελλάδα αντιμετωπίζει και την υπονόμευση της εθνικής της κυριαρχίας, σε μια έντονα μεταβατική εποχή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και την στιγμή αυτή, η Ελλάδα ήδη, έχει αρχίσει να μετρά εθνικές απώλειες:

  • Με την συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό αναγνωρίστηκε πλέον, ότι τα Σκόπια αποτελούν «μακεδονικό έθνος», που ομιλεί την «μακεδονική γλώσσα»!
  • Ακολουθεί η διακηρυγμένη λύση των διαφορών με την Αλβανία, με σοβαρό διακύβευμα για τη χώρα, της τυχόν έμμεσης αναγνώρισης των Τσάμηδων.
  • Διευρύνεται καθημερινά η ανισορροπία της χώρας με την Τουρκία, η οποία, έχει επιδοθεί σε τεράστιους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ισχυροποιώντας την αμυντική της κυριαρχία. Γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους περιορισμού της εθνικής μας κυριαρχίας στον αέρα και στη θάλασσα.

 

Pin It

Comments powered by CComment

Share This

User LoginNot registered yet?

Join the system.

Create an account
2862801
Today
Yesterday
This Week
This Month
Last Month
702
2671
5924
83794
93232

Your IP: 18.215.33.158
27-10-2020 13:19
Go to top