Το μοναστήρι «Τοπλού» ή της Παναγίας του ακρωτηρίου «Παναγία Ακρωτηριανή» αποτελεί το σημαντικότερο φρουριακό μοναστηριακό συγκρότημα της βορειοανατολικής Κρήτης, με ένα επιβλητικό καμπαναριό διακοσμημένο σε στυλ αναγέννησης και εκτείνεται στη δυτική πλευρά του, πάνω από την κεντρική πύλη.

Αυτό το εντυπωσιακό μοναστηριακό συγκρότημα - το οποίο μέχρι σήμερα λειτουργεί ως ανδρική μονή - αναπτύχθηκε σταδιακά από τον 14ο αιώνα και μετά και, όπως επιβεβαιώνεται από αρχειακές πηγές, σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα ζωντανό μοναστήρι με μεγάλη πνευματική ακτινοβολία από τον 15ο αιώνα και μετά. Το μοναστήρι είναι χτισμένο γύρω από μια αυλή σε τρεις ορόφους με επάλξεις, που καλύπτει μια έκταση περίπου 800 τετραγωνικών μέτρων. Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε κατά τα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας, όταν η επερχόμενη τουρκική απειλή ήταν προφανής.

Η πρόσοψη έχει ένα αέτωμα του αναγεννησιακού ρυθμού, και φέρει εγχάρακτη κτητορική επιγραφή του Ηγουμένου Γαβριήλ Παντόγαλου γραμμένο σε ελεγειακό δίστιχα.

Το τέμπλο του καθολικού είναι επίσης αξιοσημείωτο, όπου στεγάζει αξιόλογες βυζαντινές εικόνες.

Το μοναστήρι έχει δύο διαδοχικές πύλες εισόδου. Περνώντας μέσα από τη μεγάλη εξωτερική πύλη φτάνετε στην εξωτερική αυλή.

Η εξωτερική πύλη βρίσκεται στο τέλος της θολωτής στοάς.

Η δεύτερη πύλη που οδηγεί στο κεντρικό κτίριο μοναστήρι ονομάζεται «πύλη του τροχού». Είναι πολύ βαριά και δεν ανοίγει εύκολα. Πήρε το όνομά της από ένα τροχό που ήταν εκεί για να διευκολύνουν τον μοναχό ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το άνοιγμα και το κλείσιμο.

Ακριβώς από πάνω βρίσκεται η «καταχύτρα» ή «τρύπα του φονιά», η οποία χρησιμοποιούνταν για να ρίχνει καυτό λάδι σε πειρατές και επιδρομείς που θα προσπαθήσαν να σπάσουν την πόρτα.

Η κατασκευή του μοναστηριού σε αυτή την οχυρωμένη μορφή έχει συσχετισθεί με τις κρητικο-βενετσιάνικες οικογένειες του Κορνάρου και Mezzo στην Σητεία. Ακόμη και σήμερα η νότια πτέρυγα ονομάζεται πτέρυγα Κορνάρος και το βόρειο τμήμα ονομάζεται το φτερό Mezzo, ονόματα που αναφέρονται στους χορηγούς της Μονής.

Το μοναστήρι ήταν στο αποκορύφωμά της κατά τον 14ο και 15ο αιώνα, αν κρίνουμε από τον μεγάλο αριθμό σημαντικών βυζαντινών εικόνων εκείνης της περιόδου, αντανακλώντας στενά την εξέλιξη της Κωνσταντινούπολης σε αγιογραφίες. Αυτό το στυλ σταδιακά εισήχθη στην Κρήτη από την πτώση της Κωνσταντινούπολης και μετά. Η υψηλή καλλιτεχνική αξία των εικόνων είναι επίσης ενδεικτική του υψηλού επιπέδου της εκπαίδευσης αυτής της μοναστικής κοινότητας, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου της Κρήτης κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης. Αυτή η περίοδος ευημερίας συνέχιστηκα μέχρι το 1612, όταν διακόπηκε από έναν καταστροφικό σεισμό που έπληξε την ανατολική Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Μονή ήταν συχνά αντικείμενο λεηλασίας και σφαγής από τους Τούρκους, αλλά κατάφερε να επιβιώσει και να βοηθήσει τους υπόδουλους Έλληνες. Πράγματι, από το 1856 και μετά, ένα μυστικό σχολείο διοργανώθηκε στο μοναστηριακό συγκρότημα, το οποίο δίδασκε τα παιδιά μέσω θρησκευτικών κειμένων υπό την αιγίδα του Δημογεροντία (Συμβούλιο της Κοινότητας των Πρεσβυτέρων »). Υποψήφιοι μοναχοί, καθώς και τα παιδιά των ανθρώπων που ζούσαν στην περιοχή πήγε στο σχολείο εκεί και έμαθε να διαβάζει και να γράφει.

Το καθολικό της μονής, που είναι αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου, ήταν αρχικά ένα μικρό μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός. 

Μια πολύ σημαντική συλλογή εικόνων, χειρογράφων, παλαιτύπων, χαρακτικών και εκκλησιαστικών κειμηλίων φυλάσσεται και εκτίθεται στο μοναστήρι, καθιστώντας το ένα σημαντικό πολιτιστικό προορισμό της ανατολικής Κρήτης.