Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων υπάγεται στην 25η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Στεγάζεται στο καθολικό της ενετικής μονής του Αγίου Φραγκίσκου και λειτουργεί ως Αρχαιολογικό Μουσείο από το 1963.

Τα εκθέματά του δίνουν μια γενική εικόνα της πολιτισμικής ιστορίας του Νομού Χανίων από την νεολιθική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μεγάλες τομείς: στον ανατολικό τομέα που βρίσκει την Ύστερη Νεολιθική περίοδο και την εποχή του χαλκού (Μινωική εποχή). Αρχαιότητες εκτιθενται στο δυτικό τμήμα από την ηλικία του σιδήρου (ιστορικών χρόνων).

Τα ευρήματα παρουσιάζονται σε συλλογές ανά ανασκαφή και σε θεματικές ενότητες. Οι συλλογές περιλαμβάνουν μινωικά ευρήματα από την πόλη των Χανίων, προϊστορικά ευρήματα από σπήλαια, μινωικά ευρήματα από διάφορες περιοχές του νομού, ευρήματα από τάφους των γεωμετρικών χρόνων, διαπιστώσεις των ιστορικών χρόνων από την πόλη των Χανίων και από διάφορες άλλες πόλεις του νομού, νομίσματα, κοσμήματα (προϊστορικών και ιστορικών χρόνων), γλυπτά, επιγραφές, πυλώνες, ψηφιδωτά.

Κατά το έτος 2000 δόθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων η ενδιαφέρουσα συλλογή Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη. Καταλαμβάνει τρεις μικρές αίθουσες στα βόρεια, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου. Τα εκθέματα είναι το 1/3 της Συλλογής και η παρουσίαση τους ακολουθεί χρονολογική σειρά (τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ. - 3ος αι μ.Χ.). Περιλαμβάνει ευρήματα της μινωϊκής εποχής, κεραμικής, λιθοτεχνίας, σφραγίδων, κοσμήματα και διάφορα αντικείμενα από διάφορες περιοχές.

Το Μουσείο διαθέτει εργαστήρια συντήρησης με σκοπό την κεραμική, μεταλλικά αντικείμενα, νομίσματα, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και ένα εργαστήριο χημείας. Υπάρχει επίσης ένα κατάστημα του Αρχαιολογικού Ταμείου στο ειδικά σχεδιασμένο καμπαναριό δίπλα από την κύρια είσοδο.

Στόχος του Μουσείου είναι να προωθήσει την πολιτιστική ιστορία της περιοχής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Διάφορες περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, διοργανώνονται στο Μουσείο.

 

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ 08,00 - 19,00, Σαβ-Κυρ 08.30-15.00, Δευτ κλειστά.

Τηλέφωνο: +30 28210 90334
Προσβάσιμο για άτομα με ειδικές ανάγκες: ΝΑΙ

 

 

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.