Η Ντία ( ή Δία ) βρίσκετε βορειοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου απέχει 12 μίλια και έχει έκταση 12 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εκτείνεται από δυτικά προς τα ανατολικά η αντιστρόφως.

Βόρεια από την Ντία υπάρχουν δύο μικρά γλαρονίσια, το Παξιμάδι και το Πεταλίδι. Στη νότια μεριά του νησιού υπάρχουν 4 απάνεμοι κόλποι, ο κόλπος του Αγ Γεωργίου, ο κόλπος της Κάπαρης, ο κόλπος της Παναγιάς, και ο κόλπος της Αγριελιάς. Το νησί έχει υψόμετρο 220 μέτρα, και σε γενικές γραμμές είναι βατό, με σχεδόν μοναδικό τοπίο τις πέτρες και τους θάμνους, ενώ εκεί ζουν αγριοκούνελα και λένε πώς υπάρχουν και Κρητικοί Αίγαγροι. Στο νησί υπήρχε μικρή καλιέργεια αμπελιού μέχρι και το 1937 από κάποιουςψαράδες.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ίχνη αρχαίου οικισμού και αρχαίων τειχών και υποστηρίζουν την ύπαρξη οικισμού στο νησί μέχρι και το 1450 πχ, οπότε και εξερράγη το ηφαίστιο της Σαντορίνης. Τότε το νησί σαρώθηκε από τεράστια κύματα και καλύφθηκε με στάχτη, έχοντας ως συνέπεια την ερήμωση του. Επίσης λένε ότι πριν 5000 χρόνια το νησί ήταν κατάφυτο από δάση, και πολλές πηγές. Εξαφανίστηκε όμως το δάσος γιατί το ξύλο χρησίμευε για την κατασκευή πλοίων, και ύστερα από 1000 περίπου χρόνια εξαφανίστηκαν και οι πηγές.
Ο εξερευνητής των θαλασσών Ζακ Κουστώ ανακάλυψε ένα βυθισμένο Μινωικό λιμάνι, και αρχαία ναυάγια. Πάντως η Ντία δεν έχει ερευνηθεί σε βάθος από τους αρχαιολόγους και έχει να μας αποκαλύψει ακόμα πολλά μυστικά.

Ένας μύθος για την ύπαρξη του νησιού λέει ότι κάποτε που ο Δίας διαφέντευε τον κόσμο από τον θρόνο του στο Όλυμπο, κοίταξε προς την Γενέτειρα του την Κρήτη. Τότε είδε έκπληκτος τους πατριώτες του τους Κρητικούς να κυνηγούν με τόξα και ακόντια αφανίζοντας τους αγαπημένους του Αίγαγρους, τα παιδιά της Αμάλθειας που τον έθρεψε με το γάλα της όταν κρύβονταν από τον πατέρα του τον Κρόνο στο σπήλαιο Δικταίον Άνδρο. Θύμωσε τόσο πολύ που αποφάσισε να σκοτώσει όλους τους Κρητικούς. Έριξε λοιπόν στο πέλαγος ένα κεραυνό και ένα τεράστιο τέρας αναδύθηκε με σκοπό να καταστρέψει τους Κρητικούς.

Αμέσως οι υπόλοιποι θεοί προσπάθησαν να τον κάνουν να αλλάξει γνώμη, αλλά μάταια. Τότε ο Ποσειδόνας που από το βασίλειο του βγήκε το θηρίο, είπε στο Δία, "πατέρα και βασιλιά μου πως μπορείς να αφανίσεις τους Κουρήτες, έτσι θα τους ξεπληρώσεις ότι καλό σου έκαμαν?", και  ο Δίας άλλαξε γνώμη. Τότε πήρε δύο κομμάτια παξιμάδια και τα πέταξε ανοικτά της Κρήτης. Οταν πήγε να τα φάει το τέρας, αυτός με έναν κεραυνό το πέτρωσε μαζί με τα παξιμάδια. Να πούμε εδώ ότι οι Κουρήτες χτυπούσαν δυνατά της ασπίδες τους για να μην ακούσει ο πατέρας του ο Κρόνος το κλάμα του μικρού Δια.

 


JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.