Συμβουλές: Φορέστε άνετα παπούτσια. Σε περίπτωση που θέλετε να εξερευνήσετε τη σπηλιά να έχετε καλύτερα ένα φακό μαζί σας, δεδομένου ότι είναι πολύ σκοτεινά στο σπήλαιο. Φώς από έξω, μπαίνει μόνο μέσα στον κύριο θάλαμο. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Οδηγίες:  Το Σπήλαιο της Μιλάτου είναι ανοικτό στο κοινό μόνο κατά τις ώρες της ημέρας. Το σπήλαιο βρίσκεται 3 χλμ. προς τα βόρεια-ανατολικά του οικισμού της Μιλάτου. Είναι σε απόσταση 300 μέτρων από το χώρο στάθμευσης. Απολαύστε τον περίπατο σας στο μονοπάτι προς το σπήλαιο, με υπέροχη θέα.

Ένας από τους τουριστικούς προορισμούς του Νομού Λασιθίου είναι Σπήλαιο της Μιλάτου που είναι πολύ εύκολο να φτάσετε στο. Βρίσκεται 3 χλμ. βόρεια-ανατολικά του οικισμού της Μιλάτου σε ύψος 155 μέτρων. Υπάρχουν 8 είσοδοι στο σπήλαιο. Η κεντρική είσοδος είναι 9 μέτρα πλάτος και 2 μέτρα ύψος.
Το εσωτερικό του σπηλαίου έχει αρκετούς θαλάμους. Οι υψομετρικές αλλαγές στο εσωτερικό του σπηλαίου ανέρχονται έως και 12 μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το συνολικό μήκος του σπηλαίου είναι λίγο περισσότερο από 70 μέτρα
.

Το σπήλαιο έχει συνδεθεί με τα ιστορικά γεγονότα του Φεβρουαρίου το 1823. Τον χειμώνα 1822 - 1823 κατά την τουρκική κατάληψη καταστράφηκε και λεηλατήθηκε από τα άγρια στρατεύματα του Χασάν Πασά μαζί με τους οικισμούς μέσα στο οροπέδιο του Λασιθίου. Το οροπέδιο ερήμωσε. Οι χωρικοί - Χριστιανοί - βρήκαν καταφύγιο στις σπηλιές. Οι κάτοικοι του χωριού Βραχασίου κρύφτηκαν στο σπήλαιο Περιστεράς, όχι μακριά από το χωριό Σίσσι, και οι άλλοι κάτοικοι από τη Νεάπολη, Λατσίδα, Βουλισμένη και Μίλατος βρήκαν καταφύγιο στο σπήλαιο της Μιλάτου. Ωστόσο, υπήρχε ένας προδότης - ένας Τούρκος από τη Βουλισμένη - Tersalis και διέρρευσε τις πληροφορίες σχετικά με το καταφύγιο στο Χασάν Πασά. Ο Πασάς έστειλε αμέσως το διοικητή του Χουσεΐν Μπέη μαζί με 5.000 στρατιώτες να εξοντώσουν τους χριστιανούς. Παρά τις ενέργειες των Κρητών επαναστατών, προκειμένου να διώξουν τα οθωμανικά στρατεύματα, ο Χουσεΐν Μπέη κατάφερε να πολιορκήσει και να μπλοκάρει όλες τις προσβάσεις στο σπήλαιο. Διαφορες πηγές αναφέρουν ότι περίπου 2.000 - 3.700 γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά, καθώς και 150-300 ένοπλοι αντάρτες κατέφυγαν στη σπηλιά. Ωστόσο, οι ιστορικοί πιστεύουν ότι περίπου 1.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν κρυφτεί μέσα στο σπήλαιο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του σπηλαίου και τον αριθμό του πληθυσμού του Νομού Λασιθίου κατά τη χρονική στιγμή. Η πολιορκία άρχισε στις 3 Φεβρουαρίου και διήρκεσε μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Οι πολιορκημένοι άρχισαν να υποφέρουν από δίψα και πείνα και τη μυρωδιά από τις βρωμιές και τους νεκρούς, που έγινε αφόρητη. Επίσης λένε ότι περίπου 40 παιδιά γεννήθηκαν στο σπήλαιο της Μιλάτου κατά τη διάρκεια της πολιορκίας. Τέλος, οι Τούρκοι έφεραν το πυροβολικό και έβαλαν φωτιά στις εισόδους σπηλαίων. Οι πολιορκημένοι έκλεισαν τις εισόδους με κουβέρτες και στρώματα. 2.500 ένοπλοι Έλληνες προσπάθησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό, αλλά απέτυχε καθώς τα Οθωμανικά στρατεύματα κατέλαβαν στρατηγικές θέσεις και οι Έλληνες ήταν λιγότεροι.

Οι Οθωμανοί ζήτησαν από τους πολιορκημένους να παραδοθούν, υποσχόμενοι να μην τους σκοτώσουν. Οι Έλληνες, αρνήθηκαν. Την 15η Φεβρουαρίου του 1823, ο Χουσεΐν Μπέη διέταξε να βάλουν φωτιές μπροστά από τις εισόδους του σπηλαίου. Ο Καπνός ανάγκασε τους πολιορκοιμένους να αφήσουν την κρυψώνα. Οι άνδρες ήταν οι πρώτοι που εγκατέλειψαν το σπήλαιο και περίπου 30 αντάρτες σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους αμέσως. Οι γυναίκες και τα παιδιά δεμένοι και αλυσοδεμένοι οδηγήθηκαν στη Νεάπολη. Οι άνθρωποι που εστάλησαν στον οικισμό της Grabelles σκοτώθηκαν εκεί. Όλα τα μωρά και τα βρέφη σφαγιάστηκαν. Οι γυναίκες και τα παιδιά πουλήθηκαν ως σκλάβοι στην Αίγυπτο. Υπήρχαν επίσης 18 ιερείς μεταξύ των πολιορκημένων στο σπήλαιο της Μιλάτου, που αντιμετώπισαν το θάνατο άφοβα: είτε σφάγιάστηκαν, είτε κάηκαν ζωντανοί.

Το μνημείο σύμβολο έχει συσταθεί από την είσοδο του σπηλαίου σε ανάμνηση αυτών των τραγικών γεγονότων. Ένας θάλαμος στο εσωτερικό του σπηλαίου της Μιλάτου, φιλοξενεί ένα μικρό εκκλησάκι του Αγίου Θωμά. Κάθε χρόνο οι κάτοικοι του οροπεδίου Λασιθίου επισκέπτονται το Σπήλαιο της Μιλάτου για να αποδώσουν φόρο τιμής στη μνήμη των σφαγιασθέντων Κρητικών.

 

Booking.com

Login Form

Newsletter

2112602
Today
Yesterday
This Week
This Month
Last Month
393
1160
8023
21685
44415

Your IP: 3.91.106.223
2019-12-14 07:08
Κύλιση στην Αρχή