Το ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, στις πλαγιές ενός χαμηλού βραχώδους λόφου και περιβάλλεται από άγρια βουνά στα ανατολικά. Ένα λιθόστρωτο δρόμο πήρε τους κατοίκους από την είσοδο του παλατιού στο κοντινό λιμάνι το οποίο ήταν εύκολα προσβάσιμα μέσα σε λίγα λεπτά με τα πόδια.

 

Το λιμάνι της Ζάκρου είναι καλύτερα προστατευμένο και κατάλληλο για να φιλοξενήσει ένα μεγάλο στόλο από εμπορικά ή στρατιωτικά σκάφη, από το Παλαίκαστρο λίγο προς τα βόρεια. Πολλά πλοία που έρχονται από την Ανατολή βρεθεί πιθανώς πιο βολικό να ξεφορτώσουν το φορτίο τους στο Ζάκρο, από ό, τι προσπαθεί να πλεύσει γύρω από τις ολοένα και θυελλώδη Σίδερος ακρωτήριο στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Κρήτης. Στα ανατολικά το «Φαράγγι των Νεκρών» που σχίζει τα βραχώδη βουνά συνδέει το παλάτι για να τη σύγχρονη εποχή Επάνω Ζάκρο, και πέρα από την ηπειρωτική χώρα. Οι κάτοικοι της Ζάκρου πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα προς το ζην από τη θάλασσα, διότι δεν υπάρχει επαρκής εύφορη γη γύρω από το site για να διατηρήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μέσω της γεωργίας.

Ζάκρος είναι το μικρότερο από τα γνωστά μινωικά παλάτια, περίπου πέντε φορές μικρότερο από την Κνωσό, και η θέση του πλησιέστερου τις εμπορικές προορισμούς της Αιγύπτου, η Κύπρος και η Μέση Ανατολή θα ξεπεράσει σε σημαντικό κόμβο για την οικονομική και στρατιωτική δραστηριότητα. Όπως και τα άλλα μινωικά ανάκτορα της Κρήτης, που χτίστηκε γύρω στο 1900 π.Χ., και τα περισσότερα από τα ερείπια χρονολογούνται από τη Νεοανακτορική περίοδο. Γύρω από το ανάκτορο ήταν μια ακμάζουσα πόλη και το παλάτι ήταν το διοικητικό, εμπορικό και θρησκευτικό κέντρο για ολόκληρη την περιοχή. Πολλά από τα κτίρια multistoried, με εσωτερικές σκάλες, και το φως πηγάδια. Από το ανάκτορο της Ζάκρου χτίστηκε σε πολύ υγρή γη, το νερό ήταν πάντα ένα στοιχείο που έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Το παλάτι διαθέτει μια σειρά από αποχετεύσεις, στέρνα, και ένα σιντριβάνι χτίστηκαν.

Το σχέδιο ανάκτορο ακολουθεί το τυπικό μινωικό περίγραμμα, με μεγάλη κεντρική αυλή του πλαισιώνεται από κτίρια για την λατρεία, την αποθήκευση, τη διοίκηση και δημόσιες εκδηλώσεις. Στα ανατολικά του κεντρικού δικαστηρίου ήταν οι θάλαμοι για τον βασιλιά και τη βασίλισσα, και στα δυτικά δωμάτια για θρησκευτικές δραστηριότητες και δημόσιες εκδηλώσεις. Ο «Θησαυρός των Παρεκκλήσι» είναι το μόνο τέτοιο δωμάτιο που βρέθηκε ανέπαφο από ληστές και έδωσε μια μεγάλη πολύτιμα αντικείμενα. Ο πλούτος των εισαγόμενων υλικών, όπως ελεφαντόδοντο, διάφορα μέταλλα και ημιπολύτιμους λίθους μαρτυρά την έντονη εμπορική δραστηριότητα του παλατιού. Ένα μεγάλο μέρος των σπάνιων πήλινες πινακίδες με επιγραφές της Γραμμικής Α, επίσης, στο φως από το δωμάτιο Αρχείο. Πολλοί από τους επιζώντες δισκία διασώθηκαν επειδή ψήνεται κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς που κατέστρεψε το παλάτι το 1450.

 

 

Booking.com

Login Form

Newsletter

2112750
Today
Yesterday
This Week
This Month
Last Month
541
1160
8171
21833
44415

Your IP: 3.91.106.223
2019-12-14 08:33
Κύλιση στην Αρχή