Αυτό που λέμε «Παλαίκαστρο» σήμερα, ήταν μια μινωική πόλη στη θέση "Ρουσόλακος" κοντά στη σύγχρονη πόλη του Παλαικάστρου. Βρίσκεται στρατηγικά στην ακτή ανατολικά της Κρήτης δίπλα στο απάνεμο λιμανάκι της Χιόνα, λίγα χιλιόμετρα βόρεια του ανακτόρου της Κάτω Ζάκρου.

Η πόλη εξακολουθεί να υφίσταται ανασκαφές, και από ότι έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα καταδεικνύει μια έντονη δραστηριότητα ενός εμπορικού κέντρου, το οποίο ανήκε σε μια εύπορη κοινότητα.

Για τα σπίτια, ιδιαίτερα αυτά που βλέπουν στον κεντρικό δρόμο, μπορεί να βρει κανείς αποδείξεις ευημερίας (σε ένα μεγάλο κτίριο βρίσκεται σε περιοχή Β με κουζίνα, τέσσερις σειρές από κίονες, μια δεξαμενή κολύμβησης, awell, ένας βωμός, ένα μπάνιο, και μια αποθήκη ελαιολάδου).

Ένα πλήρες σύστημα αποχέτευσης εξυπηρετούσε όλη την πόλη. Πολλά καθημερινά χρηστικά αντικείμενα βρέθηκαν στα ερείπια, όπως αμφορείς και λυχνάρια, μαζί με μερικά πολύτιμα αντικείμενα, όπως το αγαλματίδιο Ελεφαντοστού, που σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο Σητείας.

Τα ερείπια στον αρχαιολογικό χώρο που έχει ανασκαφεί πρέπει να ήταν ένα πολύ μικρό μέρος ενός πολύ μεγάλου οικισμού.
Έχει κανείς την αίσθηση ότι οι ελαιώνες πέρα από την εικόνα τους, κρύβουν έναν πλούτο από μυστικά της Μινωικής εποχής κάτω από το χώμα τους.
Και στην πραγματικότητα, κομμάτια κεραμικών κατά μήκος της παραλίας, και μεγάλες πέτρες στο ακρωτήρι που πλαισιώνει την αμμώδη παραλία στην Νότια πλευρά, μαρτυρούν την άφθονη ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων και έργων τέχνης.


Οι ανασκαφές στο Παλαίκαστρο ξεκίνησαν στις αρχές του 1900 μ.Χ. και συνεχίζουν να αποκαλύπτουν τα πλούσια στρώματα των αρχαιολογικών στοιχείων που ξεκινούν από τη Μινωική περίοδο και συνεχίζουν στους ιστορικούς χρόνους.

 

 

Booking.com

Login Form

Newsletter

2112673
Today
Yesterday
This Week
This Month
Last Month
464
1160
8094
21756
44415

Your IP: 3.91.106.223
2019-12-14 07:51
Κύλιση στην Αρχή