Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης παρουσιάζει μια συνολική εικόνα της ιστορίας της Κρήτης από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες έως τη σύγχρονη εποχή. Ιδρύθηκε το 1953 και στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασικό κτήριο, το οποίο κατασκευάσθηκε το 1903 στη θέση παλαιότερου μεγάρου της οικογένειας Καλοκαιρινού. 

 

 


Ο επισκέπτης αρχίζει την περιήγησή του από την Αίθουσα Ανδρέα Γ. Καλοκαιρινού, στην οποία παρουσιάζεται μια επισκόπηση της κρητικής ιστορίας με αντιπροσωπευτικά εκθέματα απ' όλες τις συλλογές και τις χρονολογικές περιόδους. Κυρίαρχο έκθεμα αποτελεί το ομοίωμα (διαστάσεων 4 x 4 μ.) της πόλης του Χάνδακα (Ηράκλειο) των μέσων του 17ου αιώνα, εποχή της μεγάλης ακμής της πόλης κατά την Ενετοκρατία.


Οι Συλλογές Κεραμεικών και Γλυπτών που ακολουθούν, είναι διαρθρωμένες χρονολογικά. Ξεκινούν από την Α΄ Βυζαντινή περίοδο και καταλήγουν, η πρώτη στην Οθωμανική και η δεύτερη στην Ενετική περίοδο. Στα πλαίσια της χρονολογικής αυτής διάταξης έχουν οργανωθεί επιμέρους θεματικές ενότητες (εγχώρια και εισηγμένη κεραμεική, κεραμεική πολυτελείας και καθημερινής χρήσης, εκκλησιαστική και αστική αρχιτεκτονική, ύδρευση κ.λπ.), οι οποίες προσφέρουν στον επισκέπτη επιπλέον πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού.Ιδιαίτερα πλούσια είναι η Νομισματική Συλλογή, στην οποία αποτυπώνονται όλες οι φάσεις της κρητικής οικονομικής ιστορίας από την πρώιμη χριστιανική περίοδο ως και τον 20ο αιώνα, μέσα από νομίσματα (μεμονωμένα και «θησαυροί»), χαρτονομίσματα, μετάλλια, μολυβδόβουλα, νομισματικά κοσμήματα και σχετικό με όλ' αυτά αρχειακό υλικό.


Στα πλαίσια της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής, ο επισκέπτης παρακολουθώντας την εξέλιξη της ζωγραφικής (σπαράγματα τοιχογραφιών και φορητές εικόνες) μπορεί να διαπιστώσει την δυναμική συνύπαρξη του εγχώριου ορθόδοξου πληθυσμού με Βενετούς και Οθωμανούς κυρίαρχους. Εκφάνσεις ευλάβειας και χριστιανικής λατρείας αποτελούν εκκλησιαστικά σκεύη και άμφια, χειρόγραφα, προσωπικά είδη και κοσμήματα. Κορυφαία εκθέματα αυτής της ενότητας, είναι οι πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, Η Βάπτιση του Χριστού (1567) και Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά (1570). Αποτελούν τα μοναδικά έργα του ζωγράφου που εκτίθενται στην Κρήτη.

Η νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Κρήτης διαιρείται σε τέσσερις χρονολογικές φάσεις και εκθετικές ενότητες: πρώτη αυτή της Οθωμανικής κυριαρχίας με έμφαση στη μουσουλμανική παρουσία στο νησί. Περιλαμβάνει αντικείμενα από την κοσμική και θρησκευτική ζωή (οθωμανικές τοιχογραφίες, επιγραφές, αρχιτεκτονικά μέλη από οθωμανικά θρησκευτικά ιδρύματα, έγγραφα και μικροαντικείμενα). Η δεύτερη αφορά την περίοδο του επαναστατικού αναβρασμού κατά τον 19ο αιώνα, που καταλήγει στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Πλούσιο ιστορικό υλικό σκιαγραφεί την επαναστατική δράση και την καθημερινότητα της εποχής (σημαίες, λάβαρα, όπλα, έγγραφα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έπιπλα, στολές, χάρτες, φωτογραφίες).


Στην ίδια ενότητα εντάσσεται και η Πινακοθήκη με προσωπογραφίες Κρητών αγωνιστών. Η τρίτη αναφέρεται στην περίοδο του Μεσοπολέμου και η τέταρτη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Ελληνοϊταλικός Πόλεμος, Μάχη της Κρήτης και Εθνική Αντίσταση). Επιχειρείται εδώ η αναπαράσταση του περιβάλλοντος των μαχών και των βομβαρδισμών με ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα. Η ενότητα αυτή συμπληρώνεται με το γραφείο και τη βιβλιοθήκη του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Εμμανουήλ Τσουδερού.

 

 

Ακολουθούν οι Αίθουσες Νίκου Καζαντζάκη με το γραφείο και τη βιβλιοθήκη του συγγραφέα από το σπίτι του στην Antibes της Γαλλίας. Προσωπικά ενθύμια, χειρόγραφα των έργων του και οι πρώτες εκδόσεις των βιβλίων του σε πολλές γλώσσες, ολοκληρώνουν την εικόνα για τη δημιουργικότητα και τη ζωή του.

Κλείνοντας την περιήγηση στην ιστορία της Κρήτης με την Εθνογραφική Συλλογή, ο επισκέπτης εισάγεται στη διάσταση της μακράς διάρκειας του χρόνου, κυρίως στις αγροτικές κοινωνίες, μέσω των επιβιώσεων και της επανάληψης των παραγωγικών διαδικασιών (καλλιέργεια της ελιάς και του αμπελιού, καλλιέργεια σταριού, κτηνοτροφία) και των σημαντικών σταθμών της ανθρώπινης ζωής (γέννηση, βάφτιση, γάμος). Οι ανθρώπινες αυτές δραστηριότητες συνδέονται στενά με το φυσικό τους περιβάλλον και τον χώρο στον οποίο διαδραματίζονται (λαϊκή αρχιτεκτονική - αναπαράσταση εσωτερικού κρητικού χωριάτικου σπιτιού).

Θερινό Ωράριο (Απρίλιος - Οκτώβριος)

Δευτέρα – Σάββατο: 09.00-17.00

Κυριακές & Αργίες: Κλειστό

Διεύθυνση: Σοφοκλή Βενιζέλου 27, Ηράκλειο

 

Site: http://www.historical-museum.gr

 

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

 

Booking.com

Login Form

Newsletter

2112729
Today
Yesterday
This Week
This Month
Last Month
520
1160
8150
21812
44415

Your IP: 3.91.106.223
2019-12-14 08:19
Κύλιση στην Αρχή